Příprava espressa
Následující návod se věnuje přípravě espressa v domácím prostředí. Měl by být jednoduchý a dostačující k použití krok po kroku, ale bude obsahovat i poznámky s více detaily.
Co je espresso?
Espresso je nápoj připravený extrakcí z namletých kávových zrnek pod tlakem obvykle horké vody.
Tlak
Tlak je jedním z důležitých parametrů pro přípravu espressa. Standardně se používá tlak 9 barů (tj. tlak odpovídající devítinásobku toho v běžné atmosféře), ale z různých důvodů se může používat i jiný. Tlak ovlivňuje extrakci a tím i výslednou chuť espressa, nicméně může být i jiný důvod pro použitý netradičního tlaku. Například tlak 6 nebo dokonce 4 bary používají v některých kavárnách záměrně pro zamezení problémů s distribucí kávy v portafilteru. Nižší tlak totiž omezí jev tzv. kanálkování.
Některé kávovary mají jednoduše nastavitelný tlak pomocí utažení nebo povolení šroubku ve vnitřnostech zařízení, Gaggia Classic tak jednoduchý systém nemá. Místo toho je pro regulaci tlaku nutné vyměnit pružinu, proti které je tlačen proud vody, za tvrdší (pro zvýšení tlaku) nebo měkčí (pro snížení tlaku).